7 tips voor het kiezen van de juiste kunstkerstboom

Denkt u erover om deze kerst voor kunstmatig te gaan? Wij denken van wel. In ons steeds drukkere, digitale leven wordt de aantrekkingskracht van een kunstboom die geen onderhoud vergt steeds groter. Er zijn tal van goede redenen om een grote kunstkerstboom te kopen en verkiezen boven echte, zoals de lange levensduur (tot 25 jaar) en de milieuvriendelijkheid. Kunstbomen worden gemaakt van gerecycled materiaal en kunnen weer gerecycled worden als ze niet meer te redden zijn. Ze hebben geen regelmatig water geven of speciale verzorging nodig tijdens het opzetten, en ze zijn verkrijgbaar in een enorm scala aan realistische stijlen en kleuren. Laten we eens kijken waarom steeds meer mensen dit jaar voor een kunstkerstboom kiezen, en wat u moet overwegen voordat u een nepkerstboom koopt.

Wie zou een kunstkerstboom moeten kopen?

Veel mensen kiezen voor een kunstboom omdat ze geen geschikte plaats hebben voor een echte boom, of omdat ze de rommel en het gedoe van een echte boom willen vermijden. Als je geen plaats hebt om een boom neer te zetten, of je nu in een klein appartement woont of gewoon geen plaats wil innemen in je huis, is een kunstboom een goede optie. Als je huisdieren hebt, maak je je misschien zorgen over het kauwen van de boom en het sap, dat giftig kan zijn.

Als je kinderen hebt, kun je om veiligheidsredenen beter voor een kunstboom kiezen. Kleine kinderen beseffen vaak niet hoe gevaarlijk het is om op een echte kerstboom te klimmen. Als u op zoek bent naar een echte kerstboom, bekijk dan onze Veiligheidstips om ervoor te zorgen dat uw kinderen veilig blijven. Als u allergisch bent, is een kunstkerstboom een prima optie. Er komen geen pollen vrij en de boom hoeft niet zo vaak te worden schoongemaakt en onderhouden als een echte boom. U kunt uw versieringen ook het hele jaar door in de boom laten hangen met onze handige opbergtips!

Versiertips voor uw kunstkerstboom

Het mooie van een kunstkerstboom is dat je hem kunt versieren zoals jij dat wilt. Er zijn geen takken om je ornamenten vast te houden, en je kunt je versieringen neerzetten waar jij dat wilt. Dus, doe wat je wilt! Hier zijn een paar stijlideeën voor het versieren van uw kunstkerstboom:

 • Traditioneel – Als je voor een klassieke, traditionele look wilt gaan met veel rood en groen, dan zal een kunstboom met veel twinkelende lichtjes de truc doen!
 • Modern – Een moderne stijl is strak en vaak erg monochroom. Denk bij het stylen van je goedkope kunstkerstboom aan strakke lijnen en veel koele tinten.
 • Retro – Voor een retro stijl, kies een kunstkerstboom in een kleur die je zou verwachten te zien in een vintage winkel, zoals blauw of roze.

Welk materiaal is het beste voor een kunstkerstboom?

Kunstkerstbomen worden van veel verschillende materialen gemaakt, en elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hier zijn de meest voorkomende soorten kunstkerstbomen en waar u op moet letten bij het kiezen van een kunstkerstboom:

 • PVC – PVC (Polyvinylchloride) bomen zijn het meest voorkomende type kunstkerstboom. Ze zijn gemaakt van een synthetisch materiaal, waardoor ze zeer betaalbaar zijn. Ze zijn er in vele maten en vormen, en vele zijn voorzien van verlichting. Deze bomen zijn zeer realistisch uitziende, hoewel ze niet komen in veel verschillende kleuren.
 • PE – PE (polyethyleen) bomen zijn iets goedkoper dan PVC bomen. Ze zijn minder realistisch en minder stevig, maar ze zijn gemakkelijk op te slaan en vaak verkrijgbaar in meer verschillende kleuren dan PVC-bomen.
 • HDPE – Dit type boom is harder en duurder dan de andere soorten, maar hij is ook zeer realistisch. Als u een zeer realistisch ogende kunstkerstboom wilt, is dit waarschijnlijk uw beste gok.
 • Faux – Terwijl faux bomen zijn soms gemaakt van echte materialen zoals zijde en hooi, de meest voorkomende soort faux boom is gemaakt van plastic. Faux kerstbomen komen in een breed scala van stijlen, met inbegrip van sparren, dennen, en sparren. Ze zijn meestal veel goedkoper dan echte bomen, maar ze zien er niet zo realistisch uit.

Tips voor het vinden van de juiste maat

De meeste kerstbomen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van tafelversies tot versies voor binnen en buiten. Als u een kerstboom voor binnen wilt, moet u rekening houden met de grootte van uw kamer en het type boom dat u wilt. Hier zijn een paar veel voorkomende maten van bomen en hoe u ze kunt gebruiken:

 • Tafelblad – tafelblad bomen zijn erg klein, ongeveer 2 meter hoog. Je kunt ze gebruiken op een salontafel of in de vensterbank. Sommige mensen gebruiken ze zelfs als versiering voor een kerstboom.
 • Klein – Een kleine boom heeft een stam van ongeveer 2 tot 3 meter hoog. De meeste van deze bomen zijn alleen bedoeld voor gebruik binnenshuis. Kleinere bomen zijn gemakkelijker te versieren omdat ze minder takken hebben.
 • Middelgroot – Een middelgrote boom heeft een stam van 1 tot 2 meter hoog. Deze bomen zijn vaak het best geschikt voor gebruik binnen of buiten.
 • Large – Grote bomen hebben een stam van ongeveer 2 tot 2 meter hoog. Deze bomen zijn meestal alleen bedoeld voor gebruik buitenshuis.
 • Oversized – Deze bomen zijn ongeveer 2 tot 2 meter hoog. Ze zijn vaak alleen bedoeld voor gebruik buitenshuis.

Welke vorm is het beste voor een kunstkerstboom?

Er zijn allerlei verschillende kunstkerstbomen, en ze zijn er in allerlei vormen en stijlen. Vind er een die bij uw smaak past en die goed in uw huis past. Hier zijn een paar veel voorkomende vormen om uit te kiezen:

 • Rond – Ronde bomen zien er zeer traditioneel uit en worden vaak geleverd met een speciale standaard die de boom rechtop houdt.
 • Dendretisch – Een dendretische boom heeft een unieke vorm met veel takken die uit de stam komen.
 • Parallel – Deze bomen hebben een zeer smalle stam die vaak minder dan een centimeter dik is.
 • Spiraal – Spiraalbomen hebben een stam die rond een verticale paal is gewikkeld. Ze zijn heel gemakkelijk op te zetten en af te breken.
 • Spiraal met een twist – Een spiraal met een twist heeft een verticale paal waar een bredere stam uit komt.
 • Kolom – Deze boom heeft een zeer slanke stam die rechtop staat.
 • Vierkant – Een vierkante boom heeft, zoals je misschien al raadt, de vorm van een doos.
 • Geometrisch – Deze bomen hebben een zeer ongewone vorm, meestal met een zeer smalle stam. Kolom- en vierkante bomen zijn meestal bedoeld voor gebruik binnenshuis, terwijl alle andere vormen zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt. Een zuilvormige boom is het mooist voor een grote kamer, terwijl een vierkante boom beter is voor een kleinere ruimte.

Hoe vind je de juiste kleur voor je kunstkerstboom?

Geen enkele boom is de juiste kleur voor iedereen, maar je kunt deze tips volgen om de perfecte kleur voor je kunstkerstboom te vinden:

 • Ga met een klassieke kleur – Als je niet zeker weet welke kleur je moet kiezen, ga dan voor wit of een traditionele kleur zoals groen of blauw. De meeste mensen hebben veel decoraties in deze kleuren, dus ze passen bij veel verschillende decoraties.
 • Denk aan toekomstige versieringen – Als je van plan bent om je boom een paar jaar te laten staan, wil je geen kleur die niet past bij versieringen die je in de toekomst zult krijgen.
 • Kies een donkere kleur – Als je een donker gekleurde kamer hebt of een donker gekleurd thema wilt gebruiken, kies dan een kunstkerstboom in een donkere kleur.
 • Blijf bij neutrale kleuren – Als je veel verschillende decoraties met veel kleuren hebt, blijf dan bij neutrale kleuren zoals zwart, wit, zilver, of grijs. Deze kleuren passen bij de meeste van uw decoraties.
 • Ga voor het thema – Als je een specifiek thema hebt voor je woonkamer, kies dan een boom in een kleur die bij dat thema past.

De juiste lichtinstellingen vinden

Als u van plan bent om een kunstkerstboom te kopen, wilt u er zeker van zijn dat u een boom vindt die de juiste lichtinstellingen heeft. De meeste gewone kunstkerstbomen worden geleverd met een ingebouwde lichtinstelling. Er zijn verschillende niveaus van helderheid om uit te kiezen, zodat u de juiste hoeveelheid licht voor uw huis kunt vinden. Als u uw boom nog helderder wilt maken, kunt u er wat kerstverlichting aan toevoegen. Zorg ervoor dat u LED-verlichting gebruikt, want echte kerstverlichting kan te heet worden en de boom doen smelten.

Als u wilt dat uw boom om dimmer te zijn, kunt u gebruik maken van kerstverlichting om de stemming te bepalen. U kunt kiezen uit verschillende kleuren voor uw verlichting, die geweldig is voor het instellen van de stemming met een romantische kleur als rood of blauw. Sommige bomen worden ook geleverd met speciale functies, zoals sneeuwval of een roterende verlichting, die een meer realistische uitstraling te creëren.